افغانستان؛ باشگاه خبرنگاران یا کشتارگاه رسانهگران؟
۲۳ قوس ۱۳۹۹
سازمان گزارشگران بدون مرز (RSF)، سازمان بینالمللی حمایت از رسانهها (IMS) و کمیته مصونیت خبرنگاران افغان (AJSC)، شورای امنیت سازمان ملل متحد را به حفاظت از خبرنگاران در افغانستان فرا خواندهاند.
روزنامه سیاه و سفید:
این سازمانها گفتهاند که خشونت از فرهنگ معافیت از مجازات بهره میبرد و برقراری عدالت برای قربانیان برای حمایت از آزادی رسانهها در افغانستان و کاهش خشونت علیه خبرنگاران یک گام موثر است. این سازمانها همچنان برای همکاری با نهادهای جهانی در حمایت از خبرنگاران افغان اعلام کردهاند.
در اعلامیهای که روز گذشته (شنبه، ۲۲ قوس) از سوی گزارشگران بدون مرز منتشر شده، ضمن حمایت از نامهی جامعه خبرنگاری در افغانستان، از شورای امنیت سازمان ملل همچنان خواسته شده است که در زمینهی کاهش خشونت علیه خبرنگاران اقدامات جدی انجام دهند.
این سه سازمان مدافع حقوق خبرنگاران و آزادی رسانهها همچنان گفتهاند: «مذاکره برای صلح بدون پذیرش تعهدات بینالمللی بنیادین و رعایت حقوق بینالملل بشردوستانه و بیش از هر چیز کنوانسیونهای ژنو که رسانهها و خبرنگاران را اماکن و افراد ملکی قلمداد نموده و از حمله نظامی حفاظت میکند، امر نامعقول و نامطلوب میباشد.»
طبق اعلامیهی این سازمانها، پذیرش تعهدات بینالمللی به رعایت امنیت رسانهها و خبرنگاران و عدم خشونت علیه آنان ضرورت دارد. در اعلامیه آمده است که رسانهها و روزنامهنگاران افغانستان نباید با سکوت نهادهای جهانی و عالیترین نهاد آن سازمان ملل بیپناه شوند.
در بخشی از اعلامیه آمده است که آزادی و پیشرفت رسانهها، یکی از دستآوردهای بزرگ و مهم افغانستان در دو دههی اخیر بوده، اما بیم آن وجود دارد که با افزایش ناامنیها و جنگ «به باد فنا» برود.
هر سه سازمان مدافع حقوق خبرنگاران و آزادی رسانهها تأکید کردهاند: «علیرغم روحیهی بلندی که خبرنگاران افغان برای پیشبرد کار خبرنگاری دارند، افزایش تهدیدات و آمار خشونت علیه خبرنگاران، فضای کار رسانهای را در کشور با گذشت هر روز تنگتر میسازد.»
براساس اعلامیهی این سازمانها، از سال ۲۰۰۱ میلادی تا کنون دستکم ۱۰۰ خبرنگار در افغانستان کشته شدهاند و بیش از ۶۰ رسانه مورد حمله قرار گرفته و تخریب شدهآند. گروه طالبان و داعش مسئول بیشترین موارد قتل خبرنگاران و حمله به رسانهها گفته شده است.
این درحالی است که اخیر حملات هدفمند در برابر خبرنگاران افغانستان افزایش یافته است. در طول بیش از یک ماه گذشته، چهار خبرنگار در کابل، هلمند و ننگرهار کشته شدهاند.
در آخرین مورد، فردین امینی، گویندهی خبر تلویزیون آریانا نیوز به گونهی مرموز در کابل جان باخت. پولیس علت جان باختن امینی را خودکشی اعلام کرده، اما خانوادهی امینی گفتهاند که او کشته شده است.