پربیننده ها

مارا در فیس بوک دنبال کنید

رسانه ها

سوم می روز سیاه برای خبرنگاران افغانستان

۱۴ ثور ۱۴۰۲

سازمان گزارشگران بدون مرز به مناسبت سوم می، روز جهانی مطبوعات، نقشه افغانستان را به رنگ سیاه درآورده و در وبسایتش منتشر کرده است .

این سازمان افزوده که ادارات دولتی طالبان مانند وزارت اطلاعات و فرهنگ، استخبارات، وزارت امر به معروف و مرکز رسانه‌های حکومت به خبرنگاران «اخطار» می‌فرستند.

گزارشگران بدون مرز با نشر اعلامیه‌ای نوشته است که به قدرت رسیدن طالبان پیامدهای جدی برای آزادی رسانه‌ها و امنیت روزنامه‌نگاران به‌ویژه زنان داشته است.

گزارشگران بدون در اعلامیه خود افزوده که پس از سقوط کابل به دست طالبان در ۲۴ اسد ۱۴۰۰، دورنمای رسانه‌ای این کشور از نظر سیاسی تغییر کرد و در سه ماه پس از آن ۴۳ درصد رسانه‌های افغانستان ناپدید شدند.

براساس این اعلامیه، از ماه اسد تا جدی همین سال ۶۰ درصد از ۱۰ هزار و ۸۷۰ نفری که در اتاق‌های خبر در افغانستان کار می‌کردند، دیگر در این آنجا حضور نداشتند.

به نوشته این سازمان، از زمان به قدرت رسیدن طالبان، روزنامه‌نگاران زن تحت فشار بیشتری قرار گرفتند و از هر پنج زن، چهار زن (برابر با ۸۴ درصد) از کارمندان رسانه‌ها کارهای خود را از دست دادند.

گزارشگران بدون مرز همچنین نوشته که وضعیت رسانه‌ای افغانستان پس از روی کار آمدن طالبان «سردرگم» شد و خبرنگار بسیاری هشدارهایی از جانب اداره طالبان دریافت کردند.

این سازمان همچنین به فرار روزنامه‌نگاران به خارج از افغانستان اشاره کرده و افزوده بیشتر کسانی که در داخل افغانستان مانده‌اند، بازداشت و بازجویی شده‌اند و چنین بازداشت‌ها می‌تواند خشونت‌آمیز باشد.

براساس اعلامیه این سازمان بین‌المللی، در افغانستان تحت کنترول طالبان پرداختن به بسیاری از موضوع‌ها از جمله مسائل مذهبی، جایگاه زنان و حقوق بشر «دشوار» یا «غیرممکن» شده و به «خط قرمز» تبدیل شده است.

سازمان علمی، فرهنگی و آموزشی سازمان ملل، یونسکو، روز سوم می را روز جهانی آزادی مطبوعات نامیده و هدف از آن تقویت رسانه‌های مستقل است.